Puzzelwoordenvinder v2.50


 

Vul het gezochte woord in met een punt voor precies één ontbrekende letter, en/of een asterisk (*) voor meer letters tegelijk. Je kunt achter het patroon na een puntkomma het aantal letters van het gezochte woord aangeven.


Uitleg

Patroon          Resultaat
lindeb..m 'lindeboom'
*boom alle woorden eindigend op 'boom'
*boom* alle woorden waarin 'boom' voorkomt
...boom* alle woorden waarin 'boom' voorkomt van positie 4 t/m 7
boom*;10 alle woorden van 10 letters die beginnen met 'boom'
*boom*;10 alle woorden van 10 letters die 'boom' bevatten
[vk]lier alle woorden die beginnen met een 'v' of 'k' gevolgd door 'lier'
vloe[^k] alle vijfletterwoorden die beginnen met 'vloe' en niet eindigen op een 'k'

Er worden maximaal 500 woorden getoond.

Deze puzzelwoordenvinder maakt gebruik van een opgeschoonde Nederlandse woordenlijst (nieuwe spelling), aangevuld met diverse andere lijsten (o.a. door bezoekers verstrekt). In het totaal bevatten ze ongeveer 490.000 woorden en uitdrukkingen.

Opgeschoond wil hier zeggen dat:

 • alle accenten zijn verwijderd ('ç' werd 'c', 'é' werd 'e' etc.),
 • alle spaties uit uitdrukkingen en plaatsnamen zijn verwijderd,
 • alle streepjes, apostrofs etc. zijn verwijderd,
 • elke 'ij' is vervangen door 'y'


Woorden toevoegen

Gefrustreerd dat die ene mooie vondst van Steenhuis (of een willekeurig ander iemand) niet in de lijst staat? Voeg 'm dan zelf toe, maar wees alsjeblieft een beetje netjes (or else :-). Dat gaat heel makkelijk door je toe te voegen woord in te vullen (op de plek waar je gewoonlijk het zoekpatroon invult) en daarnaast vervolgens 'Voeg woord toe' te kiezen (in plaats van 'Wimjans lijst'). Of, als je dat makkelijker vindt: volg deze link.

Als je woord wordt geaccepteerd (d.w.z. het staat nog niet in de lijst en bevat alleen maar letters en geen 'ij'), dan wordt het meteen toegevoegd. Een overzicht van de laatste 50 toegevoegde (en gezochte) woorden vind je hier.

Als een door een bezoeker ingevoerd woord aan een zoekactie voldoet, dan wordt dit in het rood weergegeven. Vanzelfsprekend is het gebruik van rode woorden op eigen risico; ze staan niet in het Groene Boekje en ik kan niet garanderen dat dat wel had gemoeten, noch dat ze Nederlands zijn :-). Lees de rest van de disclaimer.


Aanpassingen

 • 11/05/21 - Diverse iPadgebruikers melden dat ze problemen hebben bij het invoeren van drie puntjes in het zoekpatroon. Die puntjes worden namelijk door een overijverige autocorrectie vervangen door een beletselteken. Ik heb dit gedrag weten te onderdrukken met wat HTML-code. Dank voor het melden en testen, Gert den Hoedt, Nico Guddee en Peter!

  Als het probleem nog niet is opgelost voor jou, probeer dan de instructies eens die je hier, hier en hier vindt (alle in het Engels).

  Kort in het Nederlands: Instellingen - Algemeen - Toetsenborden - Tekstvervanging - Alle toetsenborden - Slimme leestekens uitzetten. Of gebruik deze afbeelding.

 • 06/02/11 - De puzzelwoordenvinder is eindelijk weer terug in zijn oude gedaante. Met kleurtjes voor de verschillende categorieën, netjes onder elkaar staande kolommen enz. Veel plezier ermee.
 • 09/09/05 - Op verzoek heb ik alle woorden uit m'n lijsten maar weer eens geëxporteerd naar het formaat van het programma The Electronic Alveary zodat je m'n puzzelwoorden ook offline kunt gebruiken. Het TEA-bestand staat hier (~3 MB, gezipt).
 • 19/04/05 - Speciaal voor de wappers onder u: een uitgeklede versie.
 • 15/08/05 - Zoekvakje toegevoegd aan resultatenpagina.
 • 06/09/04 - Soms weet je welke letters er op een bepaalde positie mogelijk zijn (of juist niet). Dit kun je nu aangeven door tussen blokhaken ('[]') de alternatieven op te geven. Tussen diezelfde blokhaken kun je letters achter een dakje ('^') zetten om aan te geven dat die alternatieven niet toegestaan zijn. Onder uitleg staan een paar voorbeelden.
 • 16/05/03 - Je kunt nu zelf woorden corrigeren of verwijderen. Lees er meer over of vul het te corrigeren woord bovenaan in en kies voor 'Corrigeren'.
 • 16/02/03 - Op verzoek van Adriaan Schippers heb ik de zoekmogelijkheden iets uitgebreid. Vaak is het zo dat je een idee hebt van een gedeelte van de oplossing. Bijvoorbeeld dat er wel eens 'hout' in de oplossing zou kunnen staan. Zoeken op '*hout*' levert echter nogal veel woorden op waarvan de meeste niet het vereiste aantal letters hebben. Daarom kun je nu achter je zoekpatroon aangeven uit hoeveel letters het gezochte woord moet bestaan. In het voorbeeld levert '*hout*;9' dus negenletterige woorden op met 'hout' erin.
 • 16/02/03 - Ard Meinen voert een heleboel woorden in, waarvoor dank!
 • 12/08/02 - Ik heb de uitleg bij 'Woorden toevoegen' iets uitgebreid.
 • 01/07/02 - Wim de Groot stuurt zijn verzameling woorden. Na controle blijken er zo'n 500 nieuwe woorden bij te zitten. Dank!
 • 12/06/02 - Wederom wat veranderingen achter de schermen. De juiste url is nu http://inventio.nl/puzzel/, dus zonder tilde.
 • 24/04/02 - Goed nieuws voor de nachtelijke puzzelaars: de puzzelwoordenvinder is nu ook bij nacht en ontij te bereiken, tenminste als je je bookmarks even updatet.
 • 18/02/02 - De opmaak is iets veranderd. Als je problemen tegenkomt dan hoor ik het graag (vermeld ajb wat er precies misgaat).
 • 11/09/01 - Op verzoek van Rinus Blaas wordt aangegeven uit hoeveel letters een patroon bestaat.
 • 13/08/01 - Ik heb m'n woordenlijst uitgebreid met woorden uit het Elektronische Groene Boekje (1996) en het Van Dale Groot woordenboek der Nederlandse Taal (op basis van de 13e druk). De lijst is hiermee bijna verdubbeld tot 465.000 woorden!
 • 04/05/00 - Henk Nuiten voegt een hele rist woorden toe die hij uit diverse cryptogrammen en puzzels heeft verzameld. Waarvoor dank!


door Wimjan